0546 - 67 88 88

Duurzaam asfalt, is de markt er wel klaar voor?

Geplaatst op 09 oktober 2015

Zonnepanelen zijn niet meer weg te denken uit het Nederlandse landschap, gemeenten zijn verplicht om afval te scheiden en elektrische auto’s zijn al lang geen zeldzaamheid meer. Een duurzame wereld: iedereen is er direct of indirect mee bezig. Ook in de infrabranche lopen duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen al jaren als een rode draad door alle ontwikkelingen. Een evolutie waar Roelofs volledig achter staat en waar wij ons continu in willen verbeteren door middel van innoverende producten en diensten. Toch is het soms nog lastig om de markt te overtuigen van een duurzaam product. Dit merken wij in de opkomst van het gebruik van gemodificeerde bitumen in asfalt.

Wat zijn gemodificeerde bitumen?
Bitumen is een afvalproduct uit de oliebranche dat wordt toegepast in asfalt. Er worden steeds meer producten uit olie gehaald, wat een vermindering van de kwaliteit van bitumen met zich meebrengt. Daarom zijn er allerlei methoden en additieven (hulpstoffen) ontwikkeld om de bitumen te modificeren en zo de kwaliteit ervan te verhogen. Op deze manier krijgt asfalt met bitumen toch de benodigde eigenschappen om aan de gestelde functionaliteitseisen te voldoen.

Niet geschikt voor hergebruik
Asfalt met gemodificeerde bitumen is populair en wordt steeds vaker geëist door opdrachtgevers. Er zit echter een groot nadeel aan de huidige asfaltmengsels met gemodificeerde bitumen: deze mengsels zijn op dit moment niet geschikt voor hergebruik. Om asfalt met gemodificeerde bitumen toe te passen moet het namelijk hoger worden verhit dan asfalt met PR materiaal, dat wel geschikt is voor hergebruikt. Daarnaast zijn er op dit moment nog geen vooronderzoeken die kunnen aantonen of er in een bestaande deklaag gemodificeerde bitumen zitten of niet. Wanneer dit asfalt versleten is, is het niets meer dan een afvalstof. Een probleem waar ze in Duitsland, waar gemodificeerde bitumen al langer worden gebruikt vanwege een tekort aan freesmateriaal, nu ook tegenaan lopen.

Alternatieven
Een totaal niet duurzaam product dus, wat haaks op de tendens in de markt staat. En dat terwijl er zoveel betere alternatieven zijn! Mengsels als Lynpave en RubberPave zijn door andere additieven wel recyclebaar en voldoen prima aan de gestelde functionaliteitseisen. Bij de productie komt er tevens minder CO2 vrij, waardoor deze mengsels minder milieubelastend zijn. Ook liggen de prijzen van Lynpave en RubberPave niet hoger dan van asfalt met gemodificeerde bitumen.

Er ligt hier dus een uitdaging voor bedrijven om opdrachtgevers te overtuigen. Het thema duurzaamheid hoort immers altijd voorop te staan. En duurzaam ondernemen kunnen we niet alleen!

ing. A. (Albertus) Steenbergen
manager Asfalt en Techniek

ReactiesEr zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Reageren is niet mogelijk op dit bericht.

Roelofs

Met Roelofs geeft u meerwaarde aan ruimte. Al meer dan 50 jaar combineert Roelofs als integrale dienstverlener, kennispartner en projectbeheerser advies, ontwerp, uitvoering, beheer en onderhoud tot een doelmatige herinrichting van de openbare ruimte. Dat doen we langs de weg die inmiddels maatschappelijk verantwoord heet. Een weg die we als familiebedrijf nooit anders hebben gekend.
Lees meer