0546 - 67 88 88

Ruimte voor de fiets!

Geplaatst op 30 januari 2015

De fiets zit in de lift! Zwolle krijgt volop lof en aandacht als Fietsstad 2014, e-bikes gaan als zoete broodjes over de toonbank en er is veel aandacht voor innovaties: van fietssnelwegen en fietsrotondes tot verwarmde fietspaden. Dit is een uitstekende ontwikkeling, want de voordelen van frequent fietsgebruik zijn groot. De fiets is een schoon, stil en goedkoop vervoermiddel en neemt in het drukke binnenstedelijke en dorpse verkeer weinig (parkeer)ruimte in. Bovendien is fietsen gezond en laten diverse studies zien dat mensen gelukkig(er) worden van fietsen. Is Nederland vanaf uw fiets niet veel mooier dan vanuit uw auto?

Adaptief wegbeheer
Steeds meer gemeenten lijken te spelen met gedachten over adaptief wegbeheer, maar hoe gaat dit nou eigenlijk in zijn werk? Bij adaptief wegbeheer wordt niet alleen gekeken naar de technische staat van een weg, maar ook naar de intensiteit van het weggebruik. Wegen met veel schade en een hoog gebruik krijgen hierbij prioriteit in het beheer en onderhoud en wegen met veel schade en weinig gebruikers kunnen hierbij afgewaardeerd worden naar fiets-, gravel- of zandpaden. Dit zorgt voor extra ruimte voor fietsen en scheelt aanzienlijk in de kosten van beheer en onderhoud!

Mooie fietsroutes, die zijn er ruim voldoende in Nederland! Kent u bijvoorbeeld de prachtige Bekendelleroute, een route door de Achterhoek met unieke en beschermde natuurgebieden waar u in alle rust doorheen mag fietsen? Of de gehele provincie Drenthe, waar Roelofs in 2012 nog alle fietspaden geïnspecteerd en geanalyseerd heeft om de fietspadenkwaliteit van de fietsprovincie van Nederland continue te verhogen.

Bij Roelofs kunnen ze wel wat met fietsinfrastructuur. Of het nou over verkeersonderzoek (hoeveel fietsen, fietsenstallingen en wanneer zijn de fietspaden nou eigenlijk het drukst?), beleidsadvisering, ontwerp en inrichting (hoe breed mag het fietspad en mag er ruimte zijn voor het ontstaan van die prachtige olifantenpaadjes?) of beheer en onderhoud gaat, Roelofs beschikt over ruime kennis en ervaring op dit gebied.

Stapt u komend voorjaar nog eens op de fiets om van de prachtige veranderende natuuromgeving te genieten?

       

ing. C.T. (Tim) Adema
hoofd kenniscluster en senior adviseur Verkeer en Vervoer

ReactiesEr zijn (nog) geen reacties geplaatst.

Schrijf een reactie


Roelofs

Met Roelofs geeft u meerwaarde aan ruimte. Al meer dan 50 jaar combineert Roelofs als integrale dienstverlener, kennispartner en projectbeheerser advies, ontwerp, uitvoering, beheer en onderhoud tot een doelmatige herinrichting van de openbare ruimte. Dat doen we langs de weg die inmiddels maatschappelijk verantwoord heet. Een weg die we als familiebedrijf nooit anders hebben gekend.
Lees meer