0546 - 67 88 88

Controleren functioneren IT-stelsel

Het project
In Eefde is een aantal jaren geleden een infiltratieriool aangelegd. Er zijn twijfels over de infiltratiecapaciteit van dit riool. Uit onderzoek is gebleken dat de K-waarde van het zand rondom het riool op sommige locaties lager is dan verwacht. Concreet is de eis dat het IT-riool binnen 24 uur na vulling weer leeg dient te zijn.

Om te controleren wat de ledigingstijd van het IT-riool is, zijn infiltratieproeven uitgevoerd door middel van een tankwagenproef op basis van Falling Head-methode: het éénmalig verhogen van de waterstand waarna de daling wordt gemeten. Het IT-riool is hiervoor verdeeld in vijf afzonderlijke delen.

Alle tracés waren na 24 uur zo goed als leeg, en binnen 9 tot 15 uur voor 80% leeg. Uit de berekeningen van de theoretische infiltratiecapaciteit blijkt dat de beperkende factor de infiltratiecapaciteit van de grondverbetering naar de ongeroerde ondergrond is. Op basis van de theoretische infiltratiecapaciteit en de K-waarde van de ondergrond van 3 m/dag mag ook een ledigingstijd van 9 tot 15 uur verwacht worden voor 80% van de inhoud van het IT-riool. De doorlatendheid van de grondverbetering rond het IT-riool is voldoende groot.

Foto's

Contact opnemen

Heeft u een vraag suggestie of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Aanmelden voor de Roelofs nieuwsbrief
Ik ben geïnteresseerd in:

Projectinformatie

Opdrachtgever
Gemeente Lochem

Provincie
Gelderland

Aanvang project
februari 2017

Oplevering project
april 2017

Expertises

Contactgegevens

Roelofs Den Ham

E-mail
info@roelofsgroep.nl

Telefoon
0546- 67 88 88D.J. (Jan) van Faassen
regiomanager Wegenbouw

Vestiging
Hoofdkantoor Den Ham
Dorpsstraat 20
7683 BJ Den Ham
Tel: +31 (0) 546 67 88 88

Contact