0546 - 67 88 88

Elektrische vaarroute Bûtenfjild

Het project
Provincie Fryslân, gemeente Dantumadiel en gemeente Tytsjerksteradiel gaan een electric only sloepenroute aanleggen. Dit is de vaarverbinding Grutte Wielen – Swemmer. De route loopt van Leeuwarden via Ryptsjerk en De Falom tot aan de Swemmer nabij de Westereen. De werkzaamheden starten na het vaarseizoen van 2015. Volgens de planning zijn alle werkzaamheden eind 2016 afgerond. De elektrische vaarroute is alleen bestemd voor elektrische of hybride boten.

De werkzaamheden bestaan onder andere uit het baggeren van de route, het aanleggen van twee sluisjes en het ophogen van bruggen. De totale kosten voor de aanleg bedragen 2,8 miljoen euro. Provincie Fryslân neemt 1,75 miljoen euro voor haar rekening. Gemeente Dantumadiel 500.000 euro en gemeente Tytsjerksteradiel 575.000 euro. Afgelopen zomer startte Het Friese Merenproject met de aanleg van de eerste Friese ‘electric only’-vaarroute, namelijk het vaartraject Heeg-Âldega-Heeg. De werkzaamheden worden in combinatie met Friso-Civiel uitgevoerd.

Bijzonderheden
QuickWin 
Met de aanleg van de route gaat een langgekoesterde wens in vervulling. De vaarverbinding opent Noordoost Fryslân als de achtertuin van Leeuwarden. De route is door de goede samenwerking en vlotte planning een goed voorbeeld van een QuickWin project. Dit komt uit de provinciale uitvoeringsagenda Streekwurk. De gemeenten en provincie hebben in het kader hiervan gekeken welke projecten voorrang moeten krijgen. Met het extra geld vanuit de provincie kan de route op korte termijn worden uitgevoerd.


Tûk ferbine
De nieuwe route is één van de wensen uit de Dorpenvisie Wetterwâlden Bûtenfjild. De commissie Wetterwâlden probeert plannen bij elkaar te brengen. Deze plannen zijn bedoeld voor de dertien dorpen die liggen aan de Centrale As en de Lauwersseewei. Samen met Het Friese Merenproject en de gemeenten Dantumadiel en Tytsjerksteradiel is gezocht naar de mogelijkheden voor de realisatie van deze route.

Project in cijfers
De totale kosten voor de aanleg bedragen 2,8 miljoen euro. Provincie Fryslân neemt 1,75 miljoen euro voor haar rekening. Gemeente Dantumadiel 500.000 euro en gemeente Tytsjerksteradiel 575.000 euro.

De gehele vaarroute wordt uitgebaggerd tot 1,20 meter diep. Daardoor kunnen er boten met een diepgang tot 80 centimeter varen. Waar mogelijk wordt de vaarroute verbreed tot acht meter.

Foto's

Contact opnemen

Heeft u een vraag suggestie of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Aanmelden voor de Roelofs nieuwsbrief
Ik ben geïnteresseerd in:

Projectinformatie

Opdrachtgever
Provincie Fryslan

Provincie
Friesland

Aanvang project
Begin 2016

Oplevering project
maart 2017

Expertises

Contactgegevens

Roelofs Steenwijk

E-mail
info@roelofsgroep.nl

Telefoon
0546- 67 88 88ing. J.P. (Johan) van der Ploeg
Rayonmanager Noord

Vestiging
Regiokantoor Steenwijk
Lindehof 12
8332 VD Steenwijk

Tel: + 31 (0) 521 52 00 64

Contact