0546 - 67 88 88

Implementatie risico gestuurd rioolbeheer de Fryske Marren

Project
De gemeente de Fryske Marren wil zijn riolen graag risicogestuurd beheren. De afgelopen periode hebben zijn daartoe allerhande risicogekaarten laten opstellen. Er ontbrak echter een methodiek om de risicokaarten te koppelen aan het rioolbeheer. Met gebruik van Rasmariant kon Roelofs deze vraag van de gemeente beantwoorden.

Bijzonderheden
Voor meer dan 15 categorieën risico’s heeft de gemeente risicokaarten laten opstellen. Tijdens discussies bleek evenwel dat de impact van elke risicokaart nogal verschilde. Zo was de impact van het breken van een riool door een primaire waterkering vele malen groter dan de instorting van een riool binnen 5 meter van gevel en nog weer vele malen groter dan de instorting van een riool onder een woonstraat. Door de impact per categorie op nieuw te beoordelen zijn de verschillen inzichtelijk gemaakt. Dat is gedaan door de effecten op kosten te zetten. De gevolgschade speelde daarbij een belangrijke rol. Effecten op de andere bedrijfswaarden zijn verkend.

Aansluitend is een kwaliteitsanalyse uitgevoerd op het vrij verval rioolstelsel. De kwaliteitsanalyse is uitgevoerd op alle beschikbare rioolinspecties. Uit de analyse is duidelijk naar voren gekomen dat het aantal schades en de schadeontwikkeling op voor de gemeente belangrijke toestandsaspecten bij pvc-riolen gering was. Dit leidde ertoe dat de levensduur voor dit type riolen verhoogd kon worden. Door de kwaliteitsontwikkeling en de risicokaarten te combineren is een toekomstgerichte en risico gestuurde vernieuwingsstrategie afgeleid.

Foto's

Contact opnemen

Heeft u een vraag suggestie of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Aanmelden voor de Roelofs nieuwsbrief
Ik ben geïnteresseerd in:

Projectinformatie

Opdrachtgever
gemeente de Fryske Marren

Provincie
Friesland

Aanvang project
juni 2016

Oplevering project
juli 2017

Expertises

Contactgegevens

Roelofs Steenwijk

E-mail
info@roelofsgroep.nl

Telefoon
0546- 67 88 88ir. P. (Peter) Wonink
hoofd kenniscluster en senior adviseur Water en Riolering

Vestiging
Hoofdkantoor Den Ham
Dorpsstraat 20
7683 BJ Den Ham
Tel: +31 (0) 546 67 88 88

Contact