0546 - 67 88 88

Implementatie risicogestuurd rioolbeheer nieuwe gemeente Westerkwartier

Project
De nieuwe gemeente Westerkwartier gaat een gezamenlijk vGRP opstellen. Daarvoor willen ze kunnen beschikken over een goede en strategische vervangingsplanning die bovendien risicogestuurd moest zijn.  Ook wilden ze graag de verschillende gemeenten kwalitatief onderling kunnen vergelijken.

Bijzonderheden
De nieuwe gemeente Westerkwartier bestaat uit de gemeenten Leek, Grootegas, Marum en Zuidhorn. Voor de gemeente Zuidhorn is in een piot onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van risicogestuurd rioolbeheer. De uitkomsten waren zodanig positief dat de rioolbeheerders besloten hebben dit ook voor de nieuwe gemeente uit te voeren. De analyses zijn uitgevoerd met Rasmariant.

Voor de analyses zijn alle rioolbeheer gegevens verzameld. Deze waren afkomstig uit drie verschillende beheerpakketten. De gegevens zijn geanalyseerd op de snelheid waarmee schadeontwikkeling ontstaat. Dit onderzoek is ook uitgevoerd voor verschillende materialen, diameter en wegintensiteiten. Op basis van de statistische analyses is geconstateerd dat het zinvol is voor de levensduur van vrij verval riolen onderscheid te maken in riolen van beton en riolen van kunststof. In de toekomstgerichte rioolberekeningen is dit verwerkt. Dit, samen met de geïmplementeerde risicosturing, leidt tot een goed inzicht in de te verwachten kosten voor rioolvervanging voor de korte en voor de lange termijn. De kosten worden verwerkt in het nieuwe vGRP Westerkwartier.

De analyses zijn uitgevoerd op alle rioolinspectiedata. Vervolgens is per gemeente berekend wat de huidige kwaliteit is en hoeveel budget de komende jaren benodigd is om de gewenste kwaliteit in stand te houden. Dit levert direct inzicht in de overeenkomsten en verschillen per gemeente.

Foto's

Contact opnemen

Heeft u een vraag suggestie of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Aanmelden voor de Roelofs nieuwsbrief
Ik ben geïnteresseerd in:

Projectinformatie

Opdrachtgever
Gemeente Westerkwartier

Provincie
Groningen

Aanvang project
augustus 2016

Oplevering project
juli 2017

Expertises

Contactgegevens

Roelofs Stadskanaal

E-mail
info@roelofsgroep.nl

Telefoon
0546- 67 88 88ir. P. (Peter) Wonink
hoofd kenniscluster en senior adviseur Water en Riolering

Vestiging
Hoofdkantoor Den Ham
Dorpsstraat 20
7683 BJ Den Ham
Tel: +31 (0) 546 67 88 88

Contact