0546 - 67 88 88

Maatregelen voorkomen wateroverlast centrum Enschede

Project
Het centrum van Enschede ligt onderaan een heuvelrug. Deze locaties zijn vaak extra gevoelig voor wateroverlast. Dit zijn vaak locaties waar bij hevige neerslag het water vanuit het rioolstelsel op straat komt te staan. Bovendien komt oppervlakkig afstromend water vanaf hoger gelegen gebieden hier ook terecht. Dit geldt ook voor de Oldenzaalsestraat. De afgelopen jaren is hier meerdere keren wateroverlast opgetreden, waarbij er veel water op de Oldenzaalsestraat komt te staan en het water vervolgens via maaiveld doorstroomt, het centrum van Enschede in. Hier zijn een aantal winkels al meerdere keren volgestroomd met rioolwater.

Bijzonderheden
Om het risico op wateroverlast te verminderen zijn meerdere oplossingsrichtingen bekeken. De eerste is het bovenstrooms vasthouden van het water. Dit is echter niet goed mogelijk/te kostbaar omdat het water niet geïnfiltreerd kan worden door de aanwezige leemlagen en omdat er geen afvoermogelijkheid naar oppervlaktewater is. Om deze reden is het ook niet mogelijk om het water vanuit de Oldenzaalsestraat af te voeren. De enige overgebleven mogelijkheid is het tijdelijk bergen van het water en het vervolgens via het gemengde rioolstelsel af te voeren zodra daar weer capaciteit is ontstaan.

Omdat de Oldenzaalsestraat afgewaardeerd wordt ontstaat hier bovendien ruimte voor bovengrondse berging. Bovengrondse berging is in het algemeen goedkoper aan te leggen dan ondergrondse berging en vergroot de beleving van water in de stad. De totale benodigde berging is 6.500 m3. Bij een bui met een herhalingstijd van 10 jaar blijft de hoeveelheid water-op-straat beperkt, en zelfs bij een bui met een herhalingstijd van 100 jaar zal er geen rioolwater meer bij winkels naar binnen stromen. Het risico op wateroverlast wordt op deze manier voldoende verlaagd, ook in 2050 als gevolg van klimaatverandering.

Project in cijfers
2.500 m3 ondergrondse berging in riool Ø 2.200 mm
4.000 m3 bovengrondse berging
Totale kosten EUR 4.500.000,--

Foto's

Contact opnemen

Heeft u een vraag suggestie of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Aanmelden voor de Roelofs nieuwsbrief
Ik ben geïnteresseerd in:

Projectinformatie

Opdrachtgever
Gemeente Enschede

Provincie
Overijssel

Aanvang project
juni 2017

Oplevering project
ntb

Expertises

Contactgegevens

Roelofs Den Ham

E-mail
info@roelofsgroep.nl

Telefoon
0546- 67 88 88ir. P. (Peter) Wonink
hoofd kenniscluster en senior adviseur Water en Riolering

Vestiging
Hoofdkantoor Den Ham
Dorpsstraat 20
7683 BJ Den Ham
Tel: +31 (0) 546 67 88 88

Contact