0546 - 67 88 88

Masterplan Centrum Hardenberg

Het project
In het centrum van Hardenberg wordt het Masterplan centrum Hardenberg in verschillende deelplannen gerealiseerd.
In 2015 zal het centrum van Hardenberg een complete metamorfose hebben ondergaan, wat een enorme impuls is voor deze stad aan de Vecht.

De hoofddoelstelling van dit Masterplan is het ontwikkelen van een integraal ruimtelijk plan voor verbetering van de kwaliteit van het centrum van de kern Hardenberg, waarmee - na uitvoering - de kwaliteit van wonen, winkelen, werken en recreëren duurzaam gewaarborgd wordt.

Selectieprocedure
Één van de eerste deelplannen van het Masterplan was de herinrichting van het bestaande winkelgebied (Voorstraat – Oosteinde). Tijdens de selectieprocedure, waarin een aannemer werd gekozen die het werk zal gaan realiseren, werd vooral gelet op de kwaliteit, communicerend vermogen en werkwijze. Na deze selectieprocedure bleek dat Roelofs als beste uit de bus kwam en de  voorbereiding en de uitvoering op zich mocht nemen.

Winkelstraat met rust en ruimte
De architect had een winkelstraat voor ogen, waar rust en ruimte vanuit straalt. Door zo min mogelijk obstakels (lichtmasten muurtjes, paaltjes enz.) toe te passen in de winkelstraat is het beeld van de architect uitgekomen.  De materialen en constructies zijn zodanig gekozen, dat het geheel duurzaam is. In het winkelgebied is een rijloper van gebakken dikformaten aangebracht. Langs de winkelgevels is een plint aangebracht van natuursteen. Het regenwater wordt middels een smalle, meanderende goot van Cor- ten staal afgevoerd richting straatkolken waarin het water door het gemeentelogo heen verder wordt afgevoerd richting het rioolstelsel.

Omgevingsmanagement
In dit project was met name de communicatie met winkeliers erg belangrijk. Door het inrichten van een infopunt waarin winkeliers dagelijks vragen konden stellen aan de uitvoerder was het contact tussen Roelofs en de betrokkenen optimaal. Door te werken met klein materiaal en door het klein houden van de werkvakken, is de overlast voor het winkelend publiek zo gering mogelijk gehouden. Tevens zijn tijdens de drukke decembermaand geen werkzaamheden uitgevoerd, zodat het winkelend publiek vrijuit de sinterklaas en kerstinkopen kon doen. Zowel de gemeente, omwonenden en winkeliers hebben de samenwerking als bijzonder prettig ervaring.

Investeren in de openbare ruimte levert draagvlak op
Nadat het project klaar was, zijn alle betrokken partijen nog eens bij elkaar gaan zitten om terug te kijken op de werkzaamheden en de samenwerking. Een samenkomst die leidde tot interessante inzichten. Het complete verslag van de afspraak 'Investeren in de openbare ruimte levert draagvlak op' kunt u hier downloaden:  Investeren_in_de_openbare_ruimte_levert_draagvlak_op.pdf

Foto's

Contact opnemen

Heeft u een vraag suggestie of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Aanmelden voor de Roelofs nieuwsbrief
Ik ben geïnteresseerd in:

Projectinformatie

Opdrachtgever
Gemeente Hardenberg

Provincie
Overijssel

Oplevering project
10-03-2011

Expertises

Contactgegevens

Roelofs Den Ham

E-mail
info@roelofsgroep.nl

Telefoon
0546 67 88 88ing. M. (Martin) Reurink
regiomanager Advies en Ontwerp

Vestiging
Hoofdkantoor Den Ham
Dorpsstraat 20
7683 BJ Den Ham
Tel: +31 (0) 546 67 88 88

Contact