0546 - 67 88 88

Quick scan voorrangs-fietspaden Rijssen

Het project
De wijk Veeneslagen in Rijssen heeft veel zogenaamde ‘solitaire’ fietspaden. Dit zijn fietspaden die ‘losliggen’ van de autoinfrastructuur. Dat zorgt voor een goede en snelle bereikbaarheid per fiets, bijvoorbeeld naar het centrum en het NS-station. Op plekken waar de solitaire fietspaden de autoinfrastructuur kruisen zijn de fietspaden voorrangsgerechtigd (voorrangskruispunten voor fietsers). Inwoners van Veeneslagen geven aan dat zij zich juist op deze voorrangskruispunten niet altijd even veilig voelen. Naar aanleiding van deze klachten heeft Roelofs een quick scan uitgevoerd naar de (ontwerp)kwaliteit van de voorrangskruispunten in Veeneslagen.

Het doel van de quick scan was:
1. bepalen of de voorrangskruispunten voor fietsers voldoen aan de geldende ontwerprichtlijnen;
2. zo nee, vaststellen of aanvullende (fysieke) maatregelen mogelijk zijn om de voorrangskruispunten te verbeteren en daarmee de fietsveiligheid te verhogen.

De conclusies is dat op een aantal voorrangskruispunten verbeteringen mogelijk zijn ten aanzien van de snelheidsremming, het zicht op het kruispunt (begroeiing, geparkeerde auto’s etc.) en het fysiek benadrukken van het kruisende fietspad. De maatregelen hebben wij voor een viertal voorrangskruispunten uitgewerkt in een schetsontwerp.

Bijzonderheden
De gemeente Rijssen-Holten is voortvarend te werk gegaan en heeft inmiddels twee voorrangskruispunten voor fietsers aangepast. In beide gevallen gaat het om een voorrangskruispunt in een schoolomgeving. Daarmee heeft Roelofs een waardevolle bijdrage geleverd aan de fietsveiligheid in de schoolomgeving en daar zijn wij trots op!

Foto's

Contact opnemen

Heeft u een vraag suggestie of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Aanmelden voor de Roelofs nieuwsbrief
Ik ben geïnteresseerd in:

Projectinformatie

Opdrachtgever
Gemeente Rijssen-Holten

Provincie
Overijssel

Aanvang project
mei 2014

Oplevering project
september 2014

Expertises

Contactgegevens

Roelofs Den Ham

E-mail
info@roelofsgroep.nl

Telefoon
0546-67 88 88ing. C.T. (Tim) Adema
hoofd kenniscluster en senior adviseur Verkeer en Vervoer

Vestiging
Hoofdkantoor Den Ham
Dorpsstraat 20
7683 BJ Den Ham
Tel: +31 (0) 546 67 88 88

Contact