0546 - 67 88 88

Renovatie wijk de Parken in Apeldoorn

Het project
Het project de Parken is het allereerste civieltechnische project in Nederland wat circulair wordt ontworpen en uitgevoerd. Met dit project wil Roelofs een belangrijke bijdrage leveren aan het circulair verantwoord renoveren van de openbare ruimte door de werkzaamheden in de wijk De Parken circulair uit te voeren. Het doel is om in bouwteamverband kennis op te doen over circulariteit en die kennis te delen binnen de Cleantech regio om uiteindelijk nog meer projecten circulair uit te gaan voeren.

De Parken is een bijzondere wijk met beschermd stadsgezicht. De wegen in De Parken krijgen de komende vijf jaar een flinke opknapbeurt waarbij het asfalt en beton wordt vervangen door gebakken klinkers. Tegelijkertijd vindt onderhoud plaats aan de riolering, inclusief de aanleg van een apart stelsel om het regenwater naar de aanwezige vijvers te vervoeren. In het najaar van 2017 is dit circulaire project gestart. Hierbij worden 4 belangrijke uitgangspunten aangehouden.

Deze uitgangspunten zijn:

  1. Er is geen afval
  2. Alle toegepaste materialen zijn compleet circulair en worden "as a service" toegepast
  3. Aanleg is modulair en gedocumenteerd
  4. Project wordt samen met opdrachtgever, werkbedrijf, scholen en partners uitgevoerd

Bijzonderheden
Het is de eerste circulaire civiele aanbesteding in Nederland. In plaats van uitgebreide bestekken, een juridisch ingestoken toonzetting en een uitvraag (grotendeels) op prijs, is Roelofs geselecteerd op basis van visie, (circulaire) innovatie en samenwerkend vermogen. Deze werkwijze zorgt voor concretisering van de circulaire ambities en sluit aan bij de doelstelling van circulair werken.

Een mijlpaal in de wereld van de civiele techniek!  Een renovatie van de openbare ruimte in een wijk, maar dan circulair. In plaats van een standaard uitvoeringsovereenkomst was het doel van de gemeente Apeldoorn om samen na te denken hoe er op een slimmere, meer circulaire manier invulling gegeven kon worden aan de samenwerking ten behoeve van de renovatie. Daarnaast wilde de gemeente Apeldoorn zoveel mogelijk samenwerken met de opdrachtnemer, op basis van wederzijds vertrouwen en in bouwteamverband. Een optimale communicatie met de bewoners van de wijk was tevens één van de ambities. 

Omdat Roelofs het eerste bedrijf is in Nederland die openbare ruimte op een circulaire wijze inricht willen wij graag onze opgedane kennis delen.

Project in cijfers
Circulair ontwerp openbare inrichting
Circulair inkopen
Totaal 55.000m2 verharding
Aanleg hemelwaterriool
Doorlooptijd tot 2019
Afkoppelen OR
Nieuwe riool huisaansluitingen
Afkoppelen woningen
690 adressen

Bekijk hier de film waarin onze aanpak wordt uitgelegd:

Ga naar projectsite

Foto's

Contact opnemen

Heeft u een vraag suggestie of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Aanmelden voor de Roelofs nieuwsbrief
Ik ben geïnteresseerd in:
Ga naar projectsite

Projectinformatie

Opdrachtgever
gemeente Apeldoorn

Provincie
Gelderland

Aanvang project
31 oktober 2017

Oplevering project
31 december 2018

Expertises

Contactgegevens

Roelofs Den Ham

E-mail
info@roelofsgroep.nl

Telefoon
0546- 67 88 88Ing. A.R. (Robby) van den Broek
hoofd kenniscluster Energie & Milieu

Vestiging
Hoofdkantoor Den Ham
Dorpsstraat 20
7683 BJ Den Ham
Tel: +31 (0) 546 67 88 88

Contact