0546 - 67 88 88

UR Cool

UR Cool: Koeling uit een zandwinning

In april 2008 is de VOF UR Cool opgericht, een samenwerking tussen Roelofs en Unica Installatiegroep. Samen hebben zij UR Cool ontwikkeld: Een uniek, duurzaam koelwaternetwerk op bedrijvenlocatie Eeserwold te Steenwijk. In dit project komen de expertises van beide bedrijven samen. 

Hoe dieper in een meer, hoe kouder het water. Door dit gegeven te koppelen aan een warmtewisselaar kunnen gebouwen gekoeld worden. In Stockholm gebeurt dit al, in Nederland hebben Roelofs en Unica de primeur. Direct naast het bedrijventerrein in Eeserwold ligt een zandwinplas waar dit principe ook wordt toegepast, waardoor warme en koude opslag mogelijk is.

Het ‘Lake Source Cooling’ systeem is in feite heel eenvoudig: Het koude water uit de naastgelegen zandwinplas wordt getransporteerd langs alle gebouwen. Koel water wordt hieruit gewonnen voor alle gebouwen en het gebruikte water wordt weer teruggepompt in de plas. Dit maakt dure, energieverslindende koelmachines volledig overbodig.   

Eeserwold is het enige bedrijventerrein in Nederland dat volledig draait op ‘Lake Source Cooling’, elk pand heeft een eigen warmtewisselaar. De technologie leent zich uitstekend voor toepassing op andere locaties.

Bijzonderheden:

  • Uniek in Nederland: Het systeem van UR Cool is uniek in Nederland, Eeserwold is het enige bedrijventerrein dat op deze manier wordt gekoeld. 
  • Beperken CO2 uitstoot: Omdat het gebouw beheer systeem nauwelijks elektriciteit, gas of olie verbruikt is de uitstoot van CO2 minimaal. Daarmee levert het een bijdrage aan het klimaat en de duurzaamheid van onze economie.
  • Duurzame bedrijfshuisvesting: Door het centrale koelwaternetwerk zijn er weinig technische installaties nodig. Dit scheelt investeringskosten, ruimte en het ontwerp is onderhoudsvrij. UR Cool zorgt namelijk zelf voor het onderhoud en de service, gebruikers hebben daardoor geen omkijken naar het gebouwbeheer systeem.
  • Integrale kostenbesparing: Gebruikers betalen een vast deel voor de aansluitingsbijdrage en het vastrecht, en een variabel deel dat afhangt van de koelingbehoefte. De prijsstelling ligt onder het NMDA-principe. Berekeningen tonen besparingen aan op het elektriciteitsverbruik van 75% tot 90%!

Kijk voor meer informatie op www.urcool.nl!  

Foto's

Contact opnemen

Heeft u een vraag suggestie of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Aanmelden voor de Roelofs nieuwsbrief
Ik ben geïnteresseerd in:ing. A.H.M. (Marcel) Grit
commercieel directeur

Dorpsstraat 20
7683 BJ Den Ham

m.grit@roelofsgroep.nl
0546 67 88 88

Contact

Deel deze pagina