Kruispuntanalyse

Kruispuntanalyse

Verkeersonder- zoek vanuit de lucht

Bij het uitvoeren van een verkeersonderzoek kan het lastig zijn de gehele verkeerssituatie in kaart te brengen. Roelofs biedt nu de oplossing in de vorm van verkeersonderzoek vanuit de lucht. Met behulp van bijvoorbeeld drones worden opnames gemaakt die met specialistische software van DataFromSky worden geanalyseerd.

Bij dit verkeersonderzoek worden alle bewegingen tot in het kleinste detail bijgehouden. Aan de hand van de gemaakte beelden is het mogelijk zeer nauwkeuring de verkeerspatronen te identificeren. Met de software kunnen we HB-matrices maken, maar we kunnen bijvoorbeeld achteraf ook op elke gewenste locatie de snelheid meten, zowel gemiddeld als maximaal. Dit is mogelijk bij kruispunten, wegvakken en overige verkeersruimtes. Kortom, op alle locaties die moeilijk vanaf de straat te identificeren zijn, maar waarvoor onderzoek vanuit de lucht meer inzicht geeft in de verkeerspatronen.

De voordelen van verkeersonderzoek vanuit de lucht:

 • Exacte gegevens omtrent verkeersstromen, snelheid, acceleratie, oversteekbaarheid,  wachtrijen en verliestijden
 • Betrouwbaar, gedetailleerd onderzoek zonder beïnvloeding van het verkeersgedrag
 • Volledig verkeersonderzoek, zonder tussenkomst van personen
 • Hulpmiddel om de veiligheid te verbeteren
 • Perfect communicatie-instrument voor organisaties, burgers en politiek

U krijgt op deze manier dus veel meer informatie over de verkeerssituatie dan bij een traditioneel onderzoek. Naast kruispunten en wegvakken is dit systeem ook geschikt voor bijvoorbeeld parkeerterreinen, evenementen, stationsomgevingen en terminals.

Inzicht in verkeersstromen
Met behulp van de gemaakte beelden vanuit de lucht worden alle verkeersstromen inzichtelijk gemaakt.
De resultaten kunnen direct worden geanalyseerd, zonder tussenkomst van personen. Middels software worden de resultaten direct ingelezen, wat een volledige verkeersanalyse oplevert. Dit scheelt tijd en geld. Bovendien kunnen de resultaten direct weer worden gebruikt voor oplossingen met behulp van verkeerskundige programma’s zoals VISSIM en COCON.

Eenvoudig alle gegevens inzichtelijk
Deze kennis in de vorm van een film met exacte gegevens van het verkeer, snelheidsmetingen en identificatie van ongepast of gevaarlijk gedrag is een zeer krachtig communicatie-instrument voor zowel organisaties, burgers als de politiek. Bovendien is het vrij eenvoudig om te evalueren, oplossingen aan te dragen en de effecten te bepalen op een begrijpelijke en toegankelijke manier. Deze vorm van verkeersonderzoek geeft dus ongekend veel inzicht!

Verkeersonderzoek door Roelofs
Roelofs kan zowel het verkeersonderzoek verzorgen, alsmede de resultaten analyseren en oplossingen aandragen en toetsen. Ons team van mobiliteitsadviseurs is bedreven in het maken van alle soorten verkeerssimulaties, modelleringen en visualisaties (met bijvoorbeeld VISSIM). U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Kruispuntanalyse

Kruispuntanalyse

Wilt u weten wat de effecten zijn van een nieuw kruispunt? Of wilt u inzichtelijk hebben wat de effecten zijn als u een rotonde toepast in plaats van een voorrangskruispunt? Roelofs kan u helpen met alle vraagstukken rond kruispunten door middel van een kruispuntanalyse.

Simulatie met VISSIM

Specialisten binnen de expertise Mobiliteit van Roelofs hebben ruime ervaring met kruispuntanalyses en denken graag mee over de beste kruispuntoplossing. Door middel van een microscopisch verkeersmodel (VISSIM) simuleren wij de gewenste kruispunttypes. Een microscopisch verkeersmodel simuleert elk voertuig afzonderlijk waardoor interactie tussen voertuigen een belangrijke rol speelt. Hierdoor is dit verkeersmodel uitermate geschikt voor een studie op kruispuntniveau en zijn de resultaten zeer nauwkeurig.

Resultaat van de kruispuntanalyse

De bevindingen van de kruispuntanalyse worden verwerkt in een rapport. Hierin staan onder andere de wachttijden en wachtrijlengtes per kruispunttak. Daardoor wordt het voor u inzichtelijk of de wachtrijen acceptabel zijn.
Weten welk kruispunttype het best functioneert op uw locatie? U kunt dan meerdere varianten laten berekenen, waarna wij advies geven over het beste kruispunttype.

De voordelen van een kruispuntanalyse door Roelofs:
 • Duidelijke simulatie van de gewenste kruispunttypes
 • Zeer nauwkeurige resultaten
 • Advies voor de beste oplossing
 • Onze ervaren adviseurs zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van weginrichting en kruispuntvormen

Wilt u meer informatie over een kruispuntanalyse? Neem dan vrijblijvend contact op met Roelofs via het contactformulier of bel ons via telefoonnummer 0546 67 88 88.

Kruispuntanalyse

Ondersteuning
Advies kruispunttype

In veel gevallen komt er een aanvraag voor het doorrekenen van een kruispunt. Op basis van de simulatie wordt gekeken of het kruispunt voldoet. Dit betekent echter niet dat dit de beste oplossing is voor de verkeerssituatie. Wat als de beste oplossing niet is doorgerekend? Roelofs geeft u hier graag advies over.

Het juiste kruispunt

De adviseurs van Roelofs hebben ruime ervaring met het doorrekenen van kruispunttypes en kunnen op basis van de verkeersstromen een goede inschatting maken welke kruispunttypes geschikt zijn voor de situatie. Zij weten welke voor- en nadelen de kruispunttypes hebben en bij welke verkeersstromen de diverse kruispunten goed functioneren.
Tevens zijn wij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van weginrichting en kruispuntvormen. Hierdoor kunnen wij u goed adviseren over de kruispunttypes die zinvol zijn om door te rekenen. Een voorbeeld van een nog relatief onbekend, maar opkomend kruispunttype is het voorrangsplein.

Voorrangspleinen

Een voorrangsplein is een kruispunttype dat uitermate geschikt is binnen de bebouwde kom en dan specifiek wanneer het kruispunt een duidelijke hoofdstroom kent. Klik hier voor een VISSIM simulatie van een voorrangsplein.

Ontwerpen kruispunttypes

Denkt u een geschikt kruispunttype gevonden te hebben voor uw locatie, maar moet deze nog worden uitgewerkt? Dan kunt u terecht bij een van onze verkeerskundig ontwerpers.

Bepalen verkeersgeneratie

Zijn er ontwikkelingen en wilt u weten wat het effect op een nabij gelegen kruispunt is, dan kunnen wij een kruispuntanalyse voor u uitvoeren. Weet u echter nog niet hoeveel het verkeer gaat toenemen, dan kunnen wij dit voor u bepalen door middel van de tool van het CROW “parkeren en verkeersgeneratie”.

Op basis van de toegenomen verkeersgeneratie voeren wij een kruispuntanalyse uit, waarna inzichtelijk is wat het effect is van de ontwikkeling op het kruispunt.

Wilt u meer weten over de verschillende mogelijkheden? Wij geven u graag meer informatie!

Kruispuntanalyse

Kosten op maat gemaakte configuratie

Valt het gewenste kruispunttype niet onder de basisconfiguratie? In dat geval maken wij een passende offerte voor een op maat gemaakte configuratie. De kruispunttypes waar dit onder andere voor geldt:

 • Diverse types rotondes (o.a. turborotonde, knierotonde, rotorrotonde etc.)
 • Op maat gemaakt voorrangsplein
 • Starre verkeersregelinstallatie met meerdere opstelstroken
 • Aansluiting op hoofdwegennet
 • Overige kruispunttypen

Wij maken graag een vrijblijvende offerte op maat. U kunt hiervoor contact opnemen via het contactformulier of telefonisch via telefoonnummer 0546 67 88 88.

Contact opnemen

Heeft u een vraag suggestie of opmerking? Vul dan onderstaand formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Aanmelden voor de Roelofs nieuwsbrief
Ik ben geïnteresseerd in:

CONTACT

Roelofs
Dorpsstraat 20 7683 BJ Den Ham

0546 67 88 88 kruispuntanalyse@roelofsgroep.nl