Nieuws

Asfalteren

23-08-2012

Vieze klusjes….

Iedereen kent ze wel, van die klussen waarvan bij het aanhoren van de omschrijving al de rillingen over de rug lopen. De redactie van Almelo van De Twentsche Courant Tubantia deed viertien ‘vieze klusjes’, waarvan wekelijks een verslag werd gedaan.

Hiervoor kwamen ze ook een kijkje nemen bij onze asfaltploeg. Roelofs pakt voornamelijk de kleinere, specialistische klussen. Dat vergt de nodige handigheid van alle medewerkers. In de hitte aan het werk om wegen te asfalteren: niet echt een klus voor iedereen.

Goed asfalteren is een écht vak, constateert asfaltuitvoerder Erjan Drenthen. Er is geen opleiding voor, dat kun je alleen in de praktijk leren, vertelt Drenthen. Als we nieuwe mensen binnen hebben, kan ik binnen twee weken zien of ze het in de vingers hebben of niet.

De concurrentie in ‘het asfalt’ in Twente is moordend. Dat is ook de reden dat de asfalteerders van Roelofs met grote regelmaat uitwijken naar andere gebieden in Nederland en ook over de grens actief zijn. In Groningen zitten we veel, vertelt manager Wegenbouw Gerhard Weitkamp. En ook in Duitsland pakken we kleinere opdrachten aan van particulieren. Dat is ook onze kracht, die kleinere klussen. Je zult niet vaak jongens van Roelofs bezig zien op de snelweg. Veel meters maken is niet onze core business. Behalve erfverhardingen zijn de asfaltjongens ook vaak te zien bij asfalteringswerkzaamheden in bijvoorbeeld winkelcentra. Vooral waar het gaat om asfaltering in bestaande bebouwing, waarbij je dus rekening moet houden met obstakels en dergelijke komen wij vaak in actie, aldus Weitkamp.