Nieuws

GroenLeven en Roelofs ontwikkelen drijvend zonnepark op de zandwinplas in Tynaarlo

03-03-2017

GroenLeven en Roelofs zien samen een unieke kans in het opwekken van zonnestroom op de zandwinplas in Tynaarlo. Hiermee krijgt de locatie een dubbelfunctie en maakt Roelofs een belangrijke stap in het CO2 neutraal produceren van zand.

Voor GroenLeven is het wederom een innovatieve stap om zo veel mogelijk locaties in Nederland van deze dubbelfunctie te voorzien. Zo hebben zij de motorparkeerplaats van TT-Circuit Assen overdekt met 22.000 zonnepanelen en is onlangs het zonnepark in Garyp (27.000 zonnepanelen) op de voormalige vuilstortplaats in het Friese Garyp opgeleverd.

Ook bij Roelofs hechten we veel waarde aan duurzaamheid. Als doelstelling hebben we om in 2030 klimaatneutraal te zijn. We werken al zeer bewust aan de reductie van onze CO2-uitstoot en met deze zonne-energie slaan we de weg in van volledig energieneutraal.

Elektriciteit voor 7.000 huishoudens
Dat is de hoeveelheid stroom die het drijvende zonnepark op de zandwinlocatie gaat opwekken. De ca. 23 megawatt stroom wordt voor een deel door de zandzuiger en installaties op het terrein van Roelofs zelf gebruikt.

Zandwinputten zijn door de diepte ongeschikt voor recreatief gebruik of andere doeleinden. Het opwekken van zonne-energie op water heeft een gunstig effect op de energieopbrengst door de reflectie van het zonlicht. Door de koeling van het water en de reflectie van het zonlicht leveren de systemen ca. 14% meer energie op.

Unieke samenwerking
GroenLeven is het eerste bedrijf in Nederland dat op grote schaal zonnestroom gaat produceren op waterlocaties zoals deze zandwinlocatie. De basis van het drijvende zonnepark wordt gevormd door pontons die met elkaar in verbinding staan en op die manier een groot drijvend zonnepark vormen. Er ontstaat op die manier een vaartuig dat periodiek verplaatst kan worden. De start van de bouw zal sterk samenhangen met de planning van Enexis, de netbeheerder die het zonnepark moet aansluiten op het elektriciteitsnet. Naar verwachting kan er in het voorjaar van 2018 worden gestart met de bouw.