Gebiedsontwikkeling

Meer waarde aan ruimte creëren, dat is waar Roelofs elke dag aan werkt. In de fysieke openbare ruimte is deze meerwaarde duidelijk te zien. Dat begint al aan de voorkant bij de ontwikkeling van een gebied.

In de ontwikkeling betrekken we de omgeving en alle belanghebbenden binnen dat gebied (zoals bijvoorbeeld bewoners, belangenorganisaties en marktpartijen). De verschillende belangen in een gebied proberen we op één lijn te brengen, met als resultaat een optimaal ingericht gebied van de toekomst waarin mensen zich thuis voelen en waar sprake is van een gezonde leefomgeving en sociale samenhang.

Integraal proces

Roelofs werkt integraal aan verschillende ontwikkelopgaven, zoals nieuwbouwwijken, herontwikkelingen, bedrijventerreinen, natuurontwikkeling, zandwinlocaties en meer. Maatschappelijk en milieukundige thema’s spelen hierbij een steeds belangrijkere rol. Denk hierbij aan thema’s zoals klimaatadaptatie, energietransitie, biodiversiteit en duurzame mobiliteit. We hebben als integrale kennispartner alle disciplines in huis die nodig zijn voor het maken van mooie, toekomstbestendige plekken. De afgelopen jaren hebben we met onze integrale aanpak een bijdrage mogen leveren aan een grote hoeveelheid ontwikkelingen in Nederland.

Energietransitie

Bij het inrichten van een ruimte zijn slimme oplossingen de sleutel tot het behalen van klimaatdoelen. Waar bevindt warmte en koude zich al? Hoe kunnen we dit gebruiken voor bijvoorbeeld een naastliggende woonwijk of bedrijventerrein? Welke rol kunnen slimme energiehubs of waterstof spelen in de integrale gebiedsontwikkeling? Onze dochterondernemingen Aendless Energy, Hydronex en URCool helpen overheden, ontwikkelaars en energiecoöperaties aan antwoorden op hun energievraagstukken.

Duurzaamheid

Om een integrale aanpak te garanderen en ambities zoals de energietransitie en duurzaamheid concreet te maken, werkt Roelofs vanuit een specifieke aanpak. Deze bestaat uit drie stappen. In het project Möllicksvaart Bergentheim doen we dit samen met RoosdomTijhuis en bpd. Ontdek in onderstaande video hoe we samen van ideeën en ambities tot een concrete ontwerp van de nieuwsbouwwijk zijn gekomen.

 

Management en planontwikkeling

Zelf heeft Roelofs decennia ervaring als projectontwikkelaar en hebben we diverse projecten ontwikkeld en gerealiseerd. Dit houdt in dat we ervaring hebben in elke fase van een ontwikkelingsopgave. Denk aan de financiële, creatieve, duurzame en bouwtechnische kant, maar ook met participatie en samenwerking met de omgeving, stakeholders en partners.


Lees meer

Onderzoeken en procedures

De voorbereidingsfase binnen gebiedsontwikkeling is van groot belang. Denk hierbij aan het opstellen van bestemmingsplannen, MER-procedures en onderzoeken als luchtkwaliteit, verkeer, geluid, stikstofdepositie en ecologie.


Lees meer

Beleid en Advies

Roelofs biedt proces- en projectmanagement aan binnen gebiedsontwikkeling, projectontwikkeling en herontwikkeling. Hierbij ontzorgen, ondersteunen en adviseren wij zowel overheden als projectontwikkelaars over de projectaanpak, -plannen en -planning. Dit doen we op een integrale manier mét samenhang in alle onderwerpen.

Of het vraagstuk nu gaat over mobiliteit of waterhuishouding, onze specialisten denken graag mee om tot het beste resultaat te komen. De adviseurs denken ook mee over de implementatie van de uitkomsten uit onderzoeken of de consequenties hiervan voor het proces. Waar nodig sturen zij bij.


Lees meer

Participatie

Met de komst van de Omgevingswet, wordt omgevingsmanagement steeds belangrijker binnen gebiedsontwikkeling. Omgevingsmanagement bestaat uit twee onderdelen: participatie bij gebiedsontwikkeling en vergunningenmanagement.


Lees meer

Ontwerp

Bij het ontwerp gaat het om het meedenken en het ontwerpen van de voorgenomen ontwikkeling. Dat doet Roelofs van begin tot eind: stedenbouwkundig en landschappelijk in relatie tot de verschillende gebiedsthema’s en de uitvoeringskosten van het ontwerp.

De technische uitwerking van het ontwerp maken wij naar aanleiding van de uitkomsten van de onderzoeken, zoals bijvoorbeeld een watertoets, maar ook de duurzaamheidsthema’s worden verwerkt in het ontwerp (denk aan klimaatadaptatie, circulariteit en duurzame mobiliteit).


Lees meer

Duurzaamheid

Bij duurzame gebiedsontwikkeling gaat het om het creëren van een optimum tussen de verschillende duurzaamheidsthema’s zoals klimaatadaptatie en biodiversiteit, hernieuwbare energie, circulariteit en duurzame mobiliteit. Daarbij gaat het naast de harde kant van duurzaamheid, ook om de sociale en zachte kant. Er wordt daarom ook rekening gehouden met sociale cohesie, veiligheid en gezondheid. Pas dan wordt de fysieke leefomgeving in alle opzichten duurzaam en leefbaar gemaakt. Voor nu en in de toekomst!


Lees meer

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle actuele ontwikkelingen op gebied van duurzame gebiedsontwikkeling.


Aanmelden nieuwsbrief

Heeft u een vraag of opmerking?