Nieuws

Herinrichting Hoofdweg Wedde afgerond

29-03-2017

In het kader van het Hoefijzerproject heeft Roelofs de voorbereidingen, namelijk het ontwerp en de engineering, van de Hoofdweg in Wedde verzorgd. Hiermee is de cultuurhistorische en landschappelijke waarde van het gebied vergroot en heeft Wedde het dorpse karakter teruggekregen.

Het hoefijzervormige lint is het langst bewoonde deel van de gemeente Bellingwedde. Het lint met de kenmerkende laanbeplanting loopt over een zandrug in de vorm van een hoefijzer vanaf Bellingwolde, door Wedde naar Blijham.

Om de cultuurhistorische en landschappelijke waarde van het gebied te vergroten en het wegdorpenlandschap in stand te houden, is met behulp van de provincie het Hoefijzerproject gestart. Het doel is om het gebied zowel voor de inwoners als recreanten een ware beleving te laten zijn.

Informatieavonden voor bewoners
Voor het Hoefijzerproject heeft Roelofs de voorbereidingen (ontwerp en engineering) van de Hoofdweg in Wedde verzorgd. Voor het tot stand komen van het ontwerp zijn twee informatieavonden gehouden, waarbij bewoners mee konden denken over de inrichting van het gebied.

Samen naar voorlopig ontwerp
De ideeën van de inwoners en wensen van de opdrachtgever zijn gebundeld, wat heeft geresulteerd in een voorlopig ontwerp. In de materialisatie is gekozen om een deel van de straatbakstenen te gaan hergebruiken en aan te vullen met dezelfde type stenen, om zo het dorpse karakter te versterken. Tevens heeft de gemeente de openbare verlichting aangepakt en de armaturen afgestemd op het dorpse karakter.

De beplanting is ingericht aan de hand van verschillende functies. Ter versterking van het lint is gekozen om de eikenstructuur voort te zetten met een eenduidige onderbeplanting. Ter plaatse van de verblijfslocaties is gekozen voor een beplantingsplan, waarin het seizoen een grote rol speelt.

Beplanting in het voorjaar
De officiële opening heeft onlangs plaatsgevonden, waarbij een bijzonder monument is onthuld. De beplanting zal in het voorjaar van 2017 worden aangeplant.