Featured Video Play Icon

Nieuws

Meer waarde aan afval met een circulaire afvalvoorziening

03-09-2018

Els Esselink, afstudeerder bij Roelofs, heeft een  afvalvoorziening ontworpen geheel uit circulaire materialen. In haar laatste jaar als student industrieel productontwerp aan Hogeschool Windesheim in Zwolle, heeft ze met haar ontwerp meer waarde aan afval gegeven: “Ik kijk hoe ik met circulaire producten gedrag van mensen kan stimuleren en wat kan bijdragen aan de wereld”.

De ontworpen afvalvoorziening bestaat uit drie modulaire afvalbakken. “Deze bakken zijn gemaakt van oude Roelofs-vlaggen”, vertelt Els. “Met de vlaggen maken we een biocomposiet waardoor we bakken kunnen maken die hufterproof en brandbestendig zijn.”

De gebruikers bieden hun afval gescheiden aan, namelijk PMD-afval (plastic verpakkingen, blik en drinkpakken), papier en restafval. Tijdens het aanbieden van afval wordt men ‘beloond’ met een audiovisuele boodschap. De hiervoor benodigde stroom wordt opgewekt door de afvalvoorziening zelf. Daarnaast wordt de duurzaam opgewekte energie gebruikt om het afval middels een perssysteem te compacteren.

Industrieel productontwerp
Els is de eerste industrieel productontwerper binnen Roelofs. “Het unieke aan mijn afstudeeropdracht is de combinatie van industrieel productontwerp in de civiele tak”, vertelt zij. “Ik denk dat dit een mooie combinatie is, met het oog op klimaat en milieu. Klimaatverandering interesseert mij en ik vind het zorgwekkend hoe mensen omgaan met de wereld. Met mijn ontwerpen kan ik mensen stimuleren aan het milieu te denken en kan ik wat bijdragen aan de wereld.”

“Samen met mijn afstudeerbegeleider Robby van den Broek heb ik een circulair afvalvoorziening ontworpen die modulair kan worden opgebouwd en die zich op financieel vlak kan meten met het huidige aanbod van afvalvoorzieningen”, aldus Els. Klanten kunnen hun eigen materiaal aanbieden om een dergelijke circulaire afvalvoorziening te laten ontwikkelen.

Roelofs Academy
Roelofs werkt steeds vaker vanuit een circulaire visie binnen projecten, waarbij ook het eigen afval, zoals vlaggen, banners en pallets, onderzocht wordt als grondstof voor nieuwe producten. “Om in 2030 klimaatneutraal te werken, zijn we volop bezig met innovaties.”, aldus afstudeerbegeleider Robby van den Broek. “Met de Roelofs Academy nodigen we afstudeerders uit om zich hierbij aan te sluiten en krijgen zij de ruimte om buiten de kaders te denken. Het afstudeerproject van Els is een mooi voorbeeld van hoe productontwerp en infra elkaar kunnen versterken.”