Nieuws

Wereldprimeur: Toiletpapier wordt hergebruikt voor wegenaanleg

02-06-2016

De eerste aanleg van asfalt op basis van herwonnen toiletpapier

In samenwerking met Wetterskip Fryslân, provincie Fryslân, STOWA, Jansma, Esha Infra Solutions en KNN Cellulose heeft Roelofs een product ontwikkeld waarbij toiletpapier kan worden hergebruikt in wegen. Nederland loopt hiermee voorop, want deze vorm van hergebruik is uniek in de wereld!

Vrijdag 27 mei 2016 zijn de eerste meters asfalt op basis van herwonnen toiletpapier aangelegd bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) van Wetterskip Fryslân in St.-Anne. Dit hergebruik creëert waarde voor het milieu én de betrokken partijen, te weten Wetterskip Fryslân, provincie Fryslân, STOWA, civiele aannemers Roelofs en Jansma, toeleveranciers Esha Infra Solutions en KNN Cellulose.

Van afval naar asfalt
Op de rwzi van Wetterskip Fryslân in Leeuwarden staat een innovatieve installatie die het toiletpapier reinigt tot een veilig product. Dat product heet afdruipremmer.Afdruipremmer voorkomt het ‘afdruipen’ van bitumen op de steenslag, waardoor er eenbeter en duurzamer asfalt ontstaat.

In het najaar van 2016 volgt de echte test. Dan wordt een fietssnelweg aangelegd in opdracht van partner Provincie Fryslân. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Innovatie Waterketen Fryslân.