Nieuws

Airshow biedt podium voor onderzoeksmogelijkheden

16-04-2019

Samen met partner HighScan Drone Solutions presenteerde Roelofs tijdens de Airshow in Naaldwijk de mogelijkheden van verkeersonderzoek met drones.

Diverse wegbeheerders uit de provincie Zuid-Holland hebben dinsdag 9 april kennisgemaakt met deze unieke methode van ‘verkeersonderzoek vanuit de lucht’. Met behulp van drones worden hierbij opnames gemaakt die met software van DataFromSky worden geanalyseerd. Op deze manier wordt er betrouwbaar en gedetailleerd onderzoek uitgevoerd zonder het verkeersgedrag te beïnvloeden.

Onderzoek naar verkeersveiligheid en doorstroming
Dinsdag vloog er een drone boven Naaldwijk om het verkeer rondom De Grote Achterweg in kaart te brengen. Voor de gemeente Westland is er onderzoek gedaan naar de verkeersveiligheid en de doorstroming op het kruispunt. Op basis van de onderzoeksgegevens is met behulp van het programma VISSIM een duurzaam en toekomstbestendig ontwerp gemaakt, waar alle weggebruikers veilig gebruik van kunnen maken.

Het ingenieursbureau van Roelofs maakt steeds vaker gebruik van drones om verkeerssituaties in beeld te brengen. Sinds vorig jaar zijn er al meer dan tachtig onderzoeken uitgevoerd op verschillende locaties in opdracht van onder andere gemeenten, provincies en andere wegbeheerders.

Analyse als basis
De drones hangen op meerdere dagen boven de kruising of het knelpunt. Zowel in de ochtend- als de avondspits. “Op basis van de verkeersstromen maken wij analyses”, legt Tim Adema van Roelofs uit. “Daarvoor hebben wij speciale software. Op basis van deze analyses maken wij bijvoorbeeld een ontwerp voor een nieuwe kruising of maatregelen ter verbetering van de verkeersveiligheid. Daarnaast kunnen ze bijvoorbeeld ook kijken hoe ze het beste de verkeerslichtinstallaties kunnen instellen.”

De Airshows zijn met name gericht op de praktische kant van verkeersonderzoek vanuit de lucht. De aanwezige relaties kunnen hierbij op een groot beeldscherm meekijken met de drone, de onderzoeksmogelijkheden en het toepassen van de speciale software. In Naaldwijk leverde dit enthousiaste reacties op.

“Ik zie duidelijk kansen”

“Een goede combinatie tussen theorie en praktijk”

“Veel potentie om de verkeersveiligheid te verbeteren”

Heeft u deze Airshow gemist? Geen probleem, wij komen graag bij u langs om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken.

Meer informatie