Blog

De 10 voordelen van een bouwteam: deel 1

07-09-2016

Vertrouwen als drijvende kracht achter ieder project, met een optimaal projectresultaat als hoogst gelegen doelstelling. Kan dat? Het antwoord is ja, als je als organisatie intensief wil samenwerken kan dat! Intensieve samenwerkingsvormen zoals de bouwteamconstructie zijn hiertoe de sleutel.

In een bouwteam stelt de opdrachtgever de kaders (met eventueel een plafondprijs) vast en gaat op zoek naar een partner die het best past bij zijn wensen en behoeften. Vervolgens wordt van begin tot eind als één team aan het project gewerkt. Omdat de prijs geen discussie meer is, kunnen alle partijen zich volledig richten op het succes van het project. Daardoor brengt deze vorm van intensief samenwerken veel voordelen met zich mee.

In onze blogs lichten we telkens enkele voordelen van een bouwteam uit. In deel 1 beginnen we met:

  • Transparantie door open boekhouding
  • Korte communicatielijnen
  • Maximale inspraak

Transparantie door open boekhouding
Transparantie is ontzettend belangrijk als je intensief wilt samenwerken. Daarom wordt in een bouwteam met open boekhouding gewerkt. De opdrachtgever heeft volledige inzage in de begroting en het prijsvormingsproces.

Korte communicatielijnen
In een bouwteam zit je niet tegenover elkaar, maar mét elkaar aan tafel. De communicatielijnen zijn kort, iedereen denkt met elkaar mee. Samenwerken en vertrouwen in elkaar hebben is waar het om draait.

Maximale inspraak
De opdrachtgever heeft in een bouwteam meer inbreng in alle facetten van het project. Gedurende het gehele traject, ook tijdens de uitvoering, blijft er ruimte voor inspraak over de technische aspecten van het werk. Daarnaast heeft de opdrachtgever meer inbreng met betrekking tot regionale werkgelegenheid, het inzetten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, duurzaamheid en biodiversiteit.

Voorbeeld: Herinrichting Dijkhuizen, Ruinerwold
Een mooi voorbeeld van een bouwteamproject waarbij intensief werd samengewerkt is de herinrichting van de dorpskern van Ruinerwold. Bij dit project, dat met burgerparticipatie is aangevlogen, lag de regie volledig bij de burgers. De gemeente had slechts een faciliterende rol. Bekijk onderstaand filmpje, gemaakt bij aanvang van het project, en laat u inspireren!