Energie en Milieu

Duurzaamheid is een breed begrip dat we erg vaak tegenkomen. De Nederlandse overheid stelt ambities en wetgeving vast op het gebied van duurzaamheid, energie en milieu. Hiermee wil het Rijk werken aan een schone, groene en prettige leefomgeving, óók voor de volgende generaties.

Als ontwerper, adviseur en aannemer in de openbare ruimte voelt ook Roelofs een grote verantwoordelijkheid richting huidige en toekomstige gebruikers van de infrastructuur en de impact van onze projecten op hun omgeving. Om circulaire intenties en milieuplannen concreet te maken, hebben wij onszelf een doel gesteld: klimaatneutraal zijn in 2030.

Ook onze opdrachtgevers en partners worden meegenomen binnen onze innovaties en toepassingen om dit te behalen. Zo ontwikkelen we onder andere biobased asfalt, is op één van onze zandwinlocaties het grootste drijvende zonnepark van Europa gerealiseerd en zijn we aan de slag met het winnen van waterstof.. Ook het allereerste circulaire civiele project van Nederland (renovatie wijk De Parken in Apeldoorn) hebben wij mogen ontwerpen en uitvoeren. Ontwerpprincipes, de Milieu Kosten Indicator (MKI waarde) en de levenscyclusanalyse (LCA) hebben een belangrijke rol gespeeld bij dit project. Al deze kennis en ervaring nemen wij graag mee naar onze opdrachtgevers.

Roelofs werkt voor en met overheden, organisaties, bedrijven en regio’s, zodat zij de duurzame ambities kunnen waarmaken. Wij ondersteunen en adviseren op het gebied van Klimaat & Energie, Circulaire economie en Natuur & Milieu.

Hoe wij hieraan werken? klik op de onderstaande button.

Klimaatneutraal in 2030

Klimaat en energietransitie

De Nederlandse overheid heeft de ambitie om in 2030 49% minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 1990. In 2050 moet dat zelfs 95% minder zijn. Dit is nodig om de temperatuur op aarde niet verder te laten stijgen dan anderhalve graad. De transitie naar een fossiel- en emissievrij land, kent de volgende belangrijke stappen:

  • Zuiniger omgaan met energie;
  • Van elektriciteit uit kolen naar elektriciteit uit zon en wind;
  • Van warmte uit aardgas naar duurzame warmte, zoals aardwarmte, restwarmte en groene waterstof;
  • Omwonenden betrekken door ze de kans te bieden om mee te denken over of mede-eigenaar te worden van lokale energieprojecten;
  • Energieprojecten op een slimme manier inpassen in de omgeving en het landschap.

lees meer

Circulaire economie

Het rijksbrede Programma Circulaire Economie richt zich op de ontwikkeling naar een vóór 2050 te realiseren circulaire economie. De ambitie van het kabinet is om samen met maatschappelijke partners in 2030 een (tussen) doelstelling te realiseren van 50% minder gebruik van primaire grondstoffen (mineraal, fossiel en metalen). Dit om in 2050 als Nederland volledig circulair te zijn.

In een circulaire wereld bestaat geen afval. Alle producten worden hergebruikt, waardoor grondstoffen hun waarde behouden. Wat voor de één een afvalstof is, kan voor de ander een bouwstof zijn. Door de productieprocessen, afvalstromen en benodigde grondstoffen van verschillende bedrijven in kaart te brengen, kunnen deze met elkaar gecombineerd worden.


Lees meer

Natuur en milieu

De overheid wil de Nederlandse natuur en biodiversiteit behouden en versterken. Biodiversiteit is de variatie aan soorten en ecosytemen. Een ecosysteem is het geheel van planten en dieren in een gebied en de onderlinge verhouding daartussen. Verschillende wetten en regels beschermen de natuur in Nederland.

 


Lees meer

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle actuele ontwikkelingen op gebied van duurzame gebiedsontwikkeling.


Aanmelden nieuwsbrief

Heeft u een vraag of opmerking?